Ιστορικό αρχείο Δήμου Άνω Σύρου και Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων

Πριν απο μια εβδομάδα οι kakobloggers βρέθηκαν στην Άνω Σύρο και παρακολούθησαν την παρουσίαση της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης,  κου Χρήστου Λούκου σχετικά με το ιστορικό αρχείο του πρώην Δήμου Άνω Σύρου. Η παρουσίαση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και δικαιολογημένα τράβηξε το ενδιαφέρον δεκάδων πολιτών και επισκεπτών που κατέκλυσαν το χώρο. Ο κ. Λούκος με την ομάδα του έχουν καταγράψει και ταξινομήσει ένα ανεκτίμητης αξίας υλικό, που σίγουρα δεν θα ερχόταν στο φως χωρίς τη δική τους προσπάθεια. Από ότι είδαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αλλά και από ότι μας δήλωσε το μέλος της ομάδας, η ιστορικός και φίλη Ελένη Παπαμακαρίου, πράγματι έχει γίνει τεράστιο έργο από τον καθηγητή και την ομάδα του, η οποία αριθμεί περίπου 15 άτομα. ‘Αξια αναφοράς και η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί από την ομάδα και που διευκολύνει στην εύρεση εγγράφων και υλικού γενικότερα.

Μετά την παρουσίαση, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ιστορικό αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου και να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα αυτού του πραγματικού θησαυρού. Το αρχείο φιλοξενείται σε ένα κλασικό «πανωχωρίτικο» σπίτι, όπου στο ισόγειο μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει μια πολύ προσεκτικά στημένη έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Εκεί, θα συναντήσει κανείς τα εργαλεία του μελισσουργού, του λούστρου, του αγρότη, τα σύνεργα του κουρέα και άλλα αντικείμενα, πολλά από τα οποία ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα.

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, ο επισκέπτης θα συναντήσει το ιστορικό αρχείο και μπορεί να θαυμάσει τεράστιας αξίας χειρόγραφα, επιστολές, πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και γραφομηχανές της εποχής εκείνης. Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που μπορεί να θαυμάσει κανείς, σας παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από το χώρο, όπως και την έκθεση τεκμηρίων όπως την έχει συντάξει η επιστημονική ομάδα του κ. Λούκου, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Προτρέπουμε τον αναγνώστη να επισκεφθεί το αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου και την έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Αξίζει την προσοχή σας και ο χώρος αλλά και το περιεχόμενο θα σας αποζημιώσει πλήρως.

Παρακάτω παρατίθενται τα ονόματα των ερευνητών/ερευνητριών και τα θέματα που παρουσίασαν:

Παναγιώτης Ανδριανόπουλος: Ετήσια έκθεση του δημάρχου Άνω Σύρου πρός τον νομάρχη Κυκλάδων του 1858.
Στέφανος Βαμιεδάκης:                   Οι αυτόχθονές Συριανοί που διέμεναν στην Κωνστανινούπολη μέσα απο ένα τεκμήριο του 1834.
Ελένη Παπαμακαρίου:                    Η διαχείριση των υδάτινών πόρων όπως προκύπτει απο το αρχειακό υλικό του Δήμου Άνω Σύρου (19οςκαι 20ος αιώνας.
Νίκος Λεωνιδάκης-Δημήτρης Κυπριωτάκης:  Όψεις της αγροτικής ζωής στην Άνω Σύροαπο τον 19ο αιώνα ως τα μέσα του 20ου αιώνα.
Αφροδίτη Κουκή:                              Η καθημερινή ζωή στο 19ο αιώνα και η προσέγγιση της λαικής τέχνης στο μεσοπόλεμο.
Μαρίζα Δαλεζίου:                              Περί φρυγανολογίας.

Φωτογραφίες:

Advertisements

One comment on “Ιστορικό αρχείο Δήμου Άνω Σύρου και Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων

  1. Ο/Η Ιωάννης Πρόδρομος Κοτσιφάκος λέει:

    Εξαιρετική δουλειά, με μεράκι και αγάπη για τα κειμήλια αυτά και σπάνια τεχνουργήματα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες ομάδες εργασίας που με το ενδιαφέρον τους και τα οράματά τους, θα αφήσουν κάτι από την ιστορία μας στις επόμενες γενεές. Επίσης το κλασικό «πανωχωρίτικο» σπίτι, που στεγάζει το υλικό αποτελεί ιδανικό περιβάλλον και δημιουργεί ανάλογη ατμόσφαιρα, για την καλύτερη ανάδειξη των αντικειμένων.
    Συγχαρητήρια λοιπόν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην επιστημονική του ομάδα. Εύχομαι ολόκαρδα να αυξάνεται η επισκεψιμότητα του μουσείου και να ακολουθήσουν και άλλα Πανεπιστήμια το φωτεινό αυτό παράδειγμα δημιουργίας ενός τόσο σημαντικού και αξιόλογου έργου, που πιστεύω ότι θα αγγίξει τους νέους, δείχνοντάς τους τον ορθό δρόμο μέσα από τις παλιές «καλές» και αυθεντικές εποχές, που χαρακτηριζόντουσαν από την απλότητα, ποιότητα αλλά και διαχρονικότητα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s